Voleybol oyun kuralları deneme sınavı

Voleybol oyun kuralları hakkında kendinizi denemek isterseniz. Oyun kuralları deneme sınavı bölümünden ulaşabilirsiniz. 


Başarılar ;)

Voleybolda Maç İstatistiği (Maç değerlendirmesi)

Antrenörlerin voleybol takımı oyuncularının maçtaki performanslarını değerlendirmeleri gerekir. Maçları değerlendirmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden bir tanesi de sayının sonucuna göre değerlendirme yapmaktır.

Oyuncuların performanslarını değerlendirmek için ortaya somut veriler koymak gerekir. Bu veriler de bu yönteme göre sayı kazanmak ya da sayı kaybetmektir. Bu yöntemi kullandığınızda hangi oyuncunuzun takımınıza ne kadar katkısının olduğunu görebilirsiniz. Ben uyguladım çok da başarılı buldum. Bu istatistikleri oyuncularınıza gösterdiğinizde oyuncularınızın kendilerini somut bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca uygulaması da kolay ve ucuzdur. Her takım tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Nasıl uygulanır?

Devamını oku: Voleybolda Maç İstatistiği (Maç değerlendirmesi)

Hücum

Voleybolda bir takımın en fazla üç defa topa temas etme hakkı olduğunu söylemiştik. Bu temas sırasında bir oyuncu arka arkaya iki defa topa temas edemez (Blok vuruşu ve ardından ikinci topa müdahale hariç.)

Voleybolda temel amaç topu rakip alanda yere düşürmek, rakibin hata yapmasını sağlamak ve rakibin bu amaçlara ulaşmasını engellemektir.

Topu rakip alanda yere düşürmek ya da rakibe hata yaptırmak için topu karşı sahaya etkili bir şekilde atmak gerekir. Bu etkili atış da hücum vuruşu ile olur.  

Smaç

Smaç vuruşu

Günümüzde voleybolda hücum denildiğinde ilk akla gelen vuruş smaç vuruşudur. Smaç vuruşu neredeyse tüm oyuncular tarafında voleybol becerileri içerisinde en çok sevilen ve en çok uygulanmak istenen vuruştur.

Smaç

Smaç vuruşu :)

Smaç vuruşu dışında hücum şekilleri de vardır. Parmak pas, sıçrayarak parmak pas, plase vuruşu (sıçrayarak ve tek elin parmaklarıyla yapılan vuruş,) smaç plase vuruşu bunlara örnektir.

Voleybolda smaç vuruşu öğretilmeden önce hücumun öneminin kavranması ve diğer hücum şekillerinin bilinmesinde yarara vardır. Öncelikle kolay olan hücum şekilleri öğrenildikten sonra smaç vuruşu ile hücum öğretilmelidir.

Smaç vuruşu genellikle ön bölgedeki oyuncular tarafından yapılır. Elit takımlarda arka oyuncular da arka bölgeden hücum yapabilmektedirler (Arka oyuncunun hücum yapması ile ilgili kurallar dahilinde.)

 

Yıllık ve Günlük Voleybol Antrenman Planları

Yıllık ve Günlük Voleybol Antrenman Planları "İndirilebilir Dosyalar" bölümüne eklenmiştir. 

İyi çalışmalar...

Vedat ŞENTÜRK

Voleybol Temel Becerileri

Voleybol oynamak zevkli ve eğlencelidir. Bu uğraşı antrenör ve spor eğitimcileri çocukları sıkmadan, çocukların eğlence ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak yaptırmalıdırlar.

Voleybolda oyun servis atışı ile başlar ve karşı takımın servisi karşılamaya başlaması ile devam eder. Top oyun dışı olana kadar bazı voleybola özgü beceriler uygulanır. Bu beceriler şöyle sıralanabilir:

  • Servis
  • Servis karşılama
  • Oyun kurma
  • Hücum
  • Blok
  • Arka alan savunması
  • Karşı hücum

Bu voleybol becerileri çoğunlukla bu ve buna benzer sırayla uygulanır. Bu beceriler uygulanırken sporcular da öğrendikler ya da geliştirdikleri teknikleri uygularlar. Örneğin servis atışı sırasında sporcu alttan servis, tenis servis ya da smaç servis tekniklerini uygulayabilir.

Alt Kategoriler